(tema: Minerály)
Malát hořčíku je kombinace hořčíku s kyselinou jablečnou, která se nachází v mnoha druzích ovoce a je zodpovědná za jejich kyselou chuť. Kyselina jablečná zvyšuje vstřebatelnost hořčíku, protože je tělu přirozená a často se užívá samostatně ke zlepšení svalové výkonnosti, snížení únavy po cvičení či zlepšení soustředění. Kyselina jablečná se vyskytuje v neionizované formě, proto musí projít transformací v rámci Krebsova cyklu, aby mohla být použita při výrobě energie ve formě ATP. V malátu hořčíku se ale vyskytuje v ionizované formě, proto je efektivnější při výrobě energie, díky čemuž může být tato forma účinná při chronické únavě a zvýšení celkové energie. Malát hořčíku se řadí mezi hořečnaté soli. Aktuální výzkumy naznačují, že chelátové formy hořčíku jsou nejúčinnější při akutním krátkodobém užívání, naopak soli poskytují lepší vlastnosti z dlouhodobého hlediska.
Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012
Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze.
Hořčík přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
Hořčík přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
Hořčík přispívá k normální činnosti svalů.
Hořčík přispívá k normální syntéze bílkovin.
Hořčík přispívá k normální psychické činnosti.
Hořčík přispívá k udržení normálního stavu kostí.
Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů.
Hořčík se podílí na procesu dělení buněk.