(tema: Vitamíny)
Vitamin B7, známý jako biotin, je ve vodě rozpustný vitamín skupiny B, který hraje klíčovou roli při chronických zánětlivých stavech. Působí jako kofaktor karboxyláz potřebných pro metabolismus mastných kyselin, sacharidů a aminokyselin, čímž ovlivňuje imunometabolismus. Jeho protizánětlivé účinky jsou způsobeny inhibicí aktivace genů kódujících NF-KB. Nedostatek vitamínu B7 ve stravě způsobuje zánětlivé reakce prostřednictvím zvýšené sekrece prozánětlivých cytokinů. Tělo si umí vitamín B7 syntetizovat pouze pomocí „správného“ střevního mikrobiomu, proto je třeba jej doplňovat pravidelně ze stravy. Mezi potraviny bohaté na vitamín B7 patří ořechy, avokádo, hovězí játra či vařená vejce (syrový vaječný bílek obsahuje velké množství avidinu, který se silně váže na vitamín B7 a zabraňuje jeho vstřebávání ve střevě). D-biotin je forma vitamín B7, která je zcela absorbována i při vysokých dávkách. Biotin se absorbuje prostřednictvím multivitaminového transportéru ve střevech. Po transportu ze střev je vychytáván játry a nakonec přestupuje hematoencefalickou bariéru do centrálního nervového systému.
Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012
Biotin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
Biotin přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
Biotin přispívá k normálnímu metabolismu makroživin.
Biotin přispívá k normální psychické činnosti.
Biotin přispívá k udržení normálního stavu vlasů.
Biotin přispívá k udržení normálního stavu sliznic.
Biotin přispívá k udržení normálního stavu pokožky.