(tema: Rostliny)
Pepřovník černý (Piper nigrum) je stálozelená liána pěstovaná a sklizená v tropických oblastech Indie a Srí Lanky, známá hlavně kvůli svým plodům (pepř). Pepř je sklizeny z rostliny až když jsou plody zcela zralé a zčervenalé. Ty jsou pak sušeny na slunci nebo v sušárnách, což jim dává jejich typickou černou barvu. Existují také bílé, žluté a zelené plody, které jsou sklizeny v různých stádiích zrání. Bílý pepř se sklízí, když jsou plody ještě zelené a nezralé, a jsou vyčištěny od slupky, která je tvoří. Žlutý a zelený pepř se sklízí v mezistádiích zrání plodů a jsou sušeny na slunci nebo v sušárnách podobně jako černé pepřové zrny.
Je jedním z nejčastěji konzumovaných koření a jeho štiplavost je způsobena přítomností alkaloidu, piperinu. Množství piperinu v pepři se pohybuje od 2 % do 9 %, v závislosti na podmínkách pěstování, sušení a místě původu. Kromě využití v potravinářství se v tradiční medicíně používá k mnoha účelům, což je ve většině případů potvrzeno vědeckými studiemi. Piperin má mnoho bioaktivních a fyziologických účinků, které mohou přispět k celkovému zdraví, včetně antioxidačních, imunomodulačních, hepatoprotektivních a jiných. Spolu s celou řadou účinků je piperin znám svou schopností zvyšovat absorpci a biologickou dostupnost jiných látek a tak zvyšovat jejich terapeutický potenciál.
Jedním z důvodů, proč piperin zvyšuje absorpci a biologickou dostupnost jiných látek, je jeho schopnost ovlivňovat aktivitu enzymů v těle, které se podílejí na trávení a vstřebávání látek. Piperin může také ovlivňovat aktivitu transportních proteinů, které pomáhají přenášet látky přes stěnu střeva do krevního řečiště.
Kromě toho se ukazuje, že piperin může ovlivňovat expresi genů v těle, což může také pomoci zlepšit absorpci a biologickou dostupnost jiných látek. V některých studiích bylo také zjištěno, že piperin může ovlivňovat aktivitu cytochromů P450, což jsou enzymy, které se podílejí na metabolizmu látek v těle.
Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012
Pepř černý přispívá k normálnímu trávení.
Pepř černý má antioxidační účinky.
Pepř černý přispívá k normální funkci pohlavního systému u žen - oběh v jemných krevních cévách a kapilárách.
Pepř černý přispívá ke zdraví jater.
Pepř černý přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
Pepř černý přispívá k normální funkci dýchacího systému.
Pepř černý přispívá k normálnímu stavu pokožky.