(tema: Mikroorganismy)
Lactobacillus rhamnosus je jedním z nejvíce studovaných probiotických druhů, přirozeně se vyskytující v gastrointestinálním traktu. Lactobacillus rhamnosus patří do rodu Lactobacillus, kmen bakterií, které produkují enzym laktázu. Často se přidává do mléčných výrobků, jako jsou jogurty, sýry či mléko ke zvýšení obsahu probiotik. Není to jediný důvod, ale například hraje také klíčovou roli při zrání sýra, což zvýrazňuje jeho chuť. Tato bakterie je známá svým rychlým růstem, adhezivními vlastnostmi ke střevní stěně a odolností vůči kyselým a zásaditým podmínkám v těle, díky čemuž může déle zůstat ve střevech a nabízet dlouhodobé výhody.
Lactobacillus rhamnosus je také dobře zdokumentovaný probiotický kmen známý pro své přínosy pro zdraví žen. Původně byl izolován v roce 1980 z distální uretry zdravé ženy a od té doby byl důkladně studován pro jeho potenciální zdravotní přínosy.
Ukázalo se, že Lactobacillus rhamnosus interferuje s infekčností řady bakterií a kvasinek ve vagíně, čímž podporuje zdravý vaginální mikrobiom. Běžně se používá na podporu gastrointestinálního zdraví a také se ukázalo, že podporuje a udržuje normální vaginální flóru. Ve studiích bylo zjištěno, že Lactobacillus rhamnosus kolonizuje trakt po dobu 1-3 dnů u většiny žen a až 7 dní u přibližně 30 % žen.
Obnova urogenitální flóry laktobacily, včetně Lactobacillus rhamnosus, může chránit před infekcemi močových cest. Studie ukazují, že probiotika mohou pomoci obnovit přirozenou rovnováhu bakterií ve střevě a udržovat zdravý gastrointestinální trakt. Lactobacillus rhamnosus přilne k buňkám v močovém měchýři, vagíně a střevě. Toto přilnutí k traktu může pomoci snížit riziko infekcí močového měchýře a přispět k celkovému zdraví gastrointestinálního traktu.