Polikosanol

(tema: Nutraceutika)

Polikosanol je směs alkoholů s dlouhým řetězcem získávaný z cukrové třtiny, včelího vosku nebo rýžových otrub. Jednou z primárních složek polikosanolu je oktakosanol, ale obsahuje také několik dalších mastných alkoholů s dlouhým řetězcem.

Polikosanol inhibuje enzym HMG-CoA reduktázu, která se podílí na časných stádiích syntézy cholesterolu v játrech. Inhibicí tohoto enzymu může polikosanol snížit produkci cholesterolu, což vede k nižším hladinám v krevním oběhu.

Zároveň zvyšuje aktivitu receptorů lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) na povrchu jaterních buněk. Tyto receptory hrají klíčovou roli při vychytávání LDL cholesterolu z krevního oběhu. Posílením aktivity LDL receptoru může polikosanol usnadnit odstranění LDL cholesterolu, často označovaného jako „špatný“ cholesterol.

Polikosanol může pomoci zvýšit hladinu cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL). HDL cholesterol se považuje za „dobrý“ cholesterol, protože se podílí na transportu nadbytečného cholesterolu z krevního oběhu do jater k jeho vyloučení.

test

Zpět do obchodu